Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

The Parthenon of Books : Ένας Παρθενώνας από βιβλία, ενάντια στην φασιστική σκέψη!

Φωτο: Ναζί, καίνε βιβλία στην Ναζιστική Γερμανία (1933). 

Στις επιχειρήσεις αυτές, που βαφτίζονταν «Δράσεις κατά του Αντι-γερμανικού Πνεύματος», βάρβαροι "άνθρωποι", έριχναν στην πυρά, κάθε βιβλίο με ελεύθερη σκέψη.Σήμερα το απόγευμα, στην ίδια πλατεία που οι Ναζί έκαιγαν τα βιβλία (Friedrichsplatz/ Κάσελ), θα στηθεί, ένας Παρθενώνας βιβλίων, που κατά καιρούς απαγορεύτηκαν, ως Μνημείο στην Ελευθερία της Έκφρασης, και της Τέχνης. 

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη–και στην Ελλάδα- άρρωστοι, με ολοκληρωτική σκέψη. Ο Φασισμός είναι μια αρρώστια που μπορεί να εμφανίζεται, με πολλά προσωπεία.
Ένα παράδειγμα:


Πριν λίγο καιρό, γνωστός έλληνας μουσικός,
που στους αφελείς οπαδούς του, παριστάνει τον αναρχικό, παρουσιάστηκε σε ελληνικό δικαστήριο, ζητώντας να καταστραφεί βιβλίο, επειδή ...διαφωνούσε με το περιεχόμενο!
Το δικαστήριο, τον πληροφόρησε, πως, ο καιρός που έκαιγαν βιβλία, ανήκει σε μια άλλη σκοτεινή εποχή, της Ναζιστικής Γερμανίας. Ο «αναρχικός» μουσικός, έφυγε με κατεβασμένα τα αυτιά... 





Σήμερα, στις 3 το απόγευμα, η Αργεντίνα καλλιτέχνις Marta Minujín και η documenta 14, θεμελιώνουν στην πλατεία Friedrichsplatz του Kassel, ένα έργο διαμαρτυρίας ενάντια στην κάθε λογοκρισία.
Η λογοκρισία, η δίωξη συγγραφέων και η απαγόρευση των κειμένων τους, πολιτικά υποκινούμενες και με στόχο να επηρεάσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα σώματά μας, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα.

Το έργο The Parthenon of Books της Marta Minujín είναι ένα σύμβολο ενάντια στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Η Αργεντίνα καλλιτέχνις Marta Minujín και η documenta 14, μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης συλλέγουν για την πραγματοποίηση του έργου βιβλία που βρίσκονται και πάλι σήμερα σε νόμιμη κυκλοφορία, μετά από χρόνια απαγόρευσης, ή κυκλοφορούν ελεύθερα σε ορισμένες χώρες και απαγορεύονται σε άλλες. Ο καθένας μπορεί να δωρίσει βιβλία αποτελώντας έτσι μέρος αυτού του καλλιτεχνικού έργου.


Η εγκατάσταση με τίτλο The Parthenon of Books θα παρουσιαστεί στο Κάσελ ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών, ο οποίος συμβολίζει το αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου. Έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν, χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ, στο ίδιο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος» ρίχτηκαν στην πυρά περίπου 2.000 βιβλία. Το 1941, στο Fridericianum, το οποίο εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκη, ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα άλλη μια συλλογή περίπου 350.000 βιβλίων.


Marta Minujín, El Partenón de libros (The Parthenon of Books, 1983), installation, Avenida 9 de Julio, Buenos Aires. Photo: Marta Minujín Archive

Το έργο The Parthenon of Books της Minujín αντλεί την καταγωγή του από την εγκατάσταση του 1983 με τίτλο El Partenón de Libros, την οποία είχε παρουσιάσει λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου