Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο Κυριάκος Ρόκος στο Today is Life, με τρεις πίνακες και ένα κέντημα.

Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται στο Today is Life, στο ΣΧΟΛΕΙΟ, είναι και ένα ιστορικό κέντημα του Κυριάκου Ρόκου, που έχει τίτλο ΝΙΚΗ. Φιλοτεχνημένο το 1975, το καλλιτέχνημα, εστιάζει με συμβολικό τρόπο, στο Πολυτεχνείο και στην Δίκη της Χούντας.
Είναι ένα από τα τέσσερα έργα, που ο καλλιτέχνης εκθέτει στο νεοψυχεδελικό συμβάν, Today is Life.


 Βλέπουμε ένα περιστέρι που γίνεται χέρι, σύμβολο που χρησιμοποιούσε ο Ρόκος, για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλους αντιστασιακούς, στα χρόνια της δικτατορίας.
Το χέρι-περιστέρι, σπάζει τοίχο με αμερικάνικη σημαία, εκφράζοντας έτσι, ένα από τα τότε συνθήματα των φοιτητών (Έξω οι Αμερικάνοι), αλλά και την τότε πίστη πολλών, πως την Χούντα, την δημιούργησαν οι Αμερικάνοι.
Κάτω από το περιστέρι, είναι κεντημένος ένας εκρηκτικός μηχανισμός, έτοιμος να ανατινάξει τον τοίχο.
Μια γυναίκα υπερίπταται και συμβολίζει την Ελευθερία. Το ένα της χέρι, κεραυνοβολεί, τρεις σκοτεινές μορφές στην αριστερή άκρη, και που είναι οι τρεις δικτάτορες συνωμότες (Παπαδόπουλος, Μακαρέζος και Παττακός). Μαζί με αυτούς, κεραυνοβολείται και μία τέταρτη μικρότερη σκοτεινή μορφή, που είναι ο δικτάτορας Ιωαννίδης. Κάτω αριστερά, βλέπουμε τον στρατιώτη της Χούντας, ξεχαρβαλωμένο πια, που μοιάζει σαν παιχνιδάκι.
Το αριστερό χέρι της ιπτάμενης Ελευθερίας, είναι τεντωμένο προς τα κάτω, ανάμεσα στους αριθμούς 19 και 75. Είναι το έτος 1975, πρώτο έτος ελευθερίας, έτος που γίνεται η δίκη της χούντας, και έτος που ο Ρόκος, φιλοτένησε το έργο. Μορφές με κεφάλια από φελλό, κουρδιστήρια και βίδες, πατικώνονται από χέρι σε κύκλο. Είναι οι χουντικοί που θα δικαστούν.

Το ωραίο αυτό κέντημα του Κυριάκου Ρόκου, είναι ένας επινίκιος ύμνος και εκφράζει την διάθεση που επικρατούσε το 1975, όταν η Ελλάδα δονούταν, σχεδόν καθημερινά από εορταστικές πορείες και τα τραγούδια της Φωτιάς, που βλέπουμε και στο γνωστό φιλμ του Κούνδουρου.

Περισσότερα για τον Κυριάκο Ρόκο, διαβάστε ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου