Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Έλληνες Μοϊκανοί – Μια «φυλή» του πανκ, που πια, δεν υπάρχει

Εμφανίστηκαν στις αρχές του 1980, ως μια ζόρικη τάση του πανκ. Με αυγά, μπύρα, ή σαπούνι γλυκερίνης, έστηναν τα μαλλί μοϊκάνα.

Οι πρώτοι έλληνες Μοϊκανοί, εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στην φωτογραφία ανοίγματος, βλέπουμε δύο από τους πρωτοπόρους, στο Αγρίνιο, το 1985. Αριστερά, είναι ο Μάκης Προβελλέγγιος, και δεξιά, ο Γιώργος Καραμολέγκος ή Καραμό, του συγκροτήματος Απόγνωσις.


Όλοι όσοι γίνονταν τότε «Μοϊκανοί» ξεχώριζαν από το χαρακτηριστικό στυλ στο κεφάλι- ξύριζαν τα πλάγια, ενώ άφηναν στο κέντρο του κρανίου. το μαλλί σαν λειρί ή σαν λοφίο αρχαίας περικεφαλαίας. Το στυλ, ερχόταν βέβαια από το εξωτερικό, από κάποιους ευφάνταστους πανκ της Αγγλίας.
Ονομάστηκαν Μοϊκανοί, γιατί θεωρούσαν πως έτσι είχαν τα κεφάλια τους, οι Ινδιάνοι της ομώνυμης φυλής, που τώρα βέβαια δεν υπάρχει. Οι Μοϊκανοί ινδιάνοι, δεν είχαν τέτοια κεφάλια, το αντίθετο, ήταν μαλλιάδες σαν χίπηδες, όμως αυτό το λάθος, δεν εμπόδισε τους πανκ, να υιοθετήσουν το όνομα, αφού τους άρεσε και το ήθελαν έτσι.

Φωτο: Ο Μάκης Προβελλέγγιος, τότε και τώρα. Αριστερά, ως Μοϊκανός, το 1985, και δεξιά, σήμερα, ακόμα πανκ, που ακούει όμως και low bap και γκοθ.


Συνάντησα έναν από τους πρώτους έλληνες Μοϊκανούς, τον Μάκη Προβελλέγγιο. Τον ρώτησα να μου εξηγήσει πώς διάολο, κρατούσαν το μαλλί, όρθιο...

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου