Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Lench - Waterfalls

Lench ονομάζεται το πρότζεκτ της πολύ καλής τραγουδίστριας και τραγουδοποιού, Δήμητρας Ζακυνθηνού (φωτο), η οποία, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς μουσικούς, ηχοποιεί τις ιδέες της, αφού ίδρυσε (2013) ομώνυμο νεοψυχεδελικό και πενταμελές σχήμα. Ένα από τα τραγούδια που με το σχήμα αυτό παρουσίασε, είναι το Waterfalls, σπάνιας ομορφιάς για τα ελληνικά δεδομένα.







Η Ζακυνθηνού, γνώρισε σε ταξίδι της στην Αριζόνα, Ινδιάνο σαμάνο, τον Lench, και συνεπώς, εξ αυτού, βάφτισε το πρότζεκτ. Η λέξη Lench, προέρχεται από την αγγλο-σαξονική linch που σημαίνει λόφος. Δεν γνωρίζουμε όμως, αν ο εν λόγω σαμάνος, έδινε για το όνομά του, αυτή την ερμηνεία.

Η καλλιτέχνης, εμπνεόμενη από το ταξίδι στην Αριζόνα, έγραψε το Waterfalls, το οποίο και μπαίνει σούμπιτο στα καλύτερα της νεοψυχεδελικής σκηνής στην Ελλάδα. Οι στίχοι είναι γραμμένοι σε κρυπτογραφική γλώσσα, αλλά είναι φανερό, πως η συνθέτρια, είδε στην έρημο της Αριζόνας... Καταρράκτες (!), ίσως γιατί η εκεί έρημος αρδεύεται τεχνητά, και χάνει πια την μαγεία. Αυτό το χάσιμο, λόγω των μηχανών και της κερδοφορίας, συμβολίζει το χάσιμο κάθε αυθεντικού, όπως και το χάσιμο της παλιάς και ορίτζιναλ ψυχεδέλειας, η οποία υπάρχει τώρα σαν όνειρο των ολίγων. Σε έναν υψηλής τεχνικής στίχο, η Δήμητρα τραγουδά «the it girl is there nowhere to be seen/i think i can recall her in a dream» αναφερόμενη στο κορίτσι που κοσμούσε το εξώφυλλο του ιστορικού ψυχεδελικού περιοδικού It (International Times) που έβγαινε σε μορφή εφημερίδας και κατέγραφε την ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου (1966-78). 

Θα πρέπει να ξέρουμε, πως, το logo αυτής της εφημερίδας-περιοδικού, ήταν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της ηθοποιού Theda Bara, που καλλιτεχνικά επιμελήθηκε για το It, ο Πιτ Κουτρουμπούσης, όστις και δέκα χρόνια πριν από αυτό, ήταν μέλος των υπαρξιστών της Ιπτάμενης Παράγκας του Σίμου. 

Το Waterfalls, αποδεικνύει πως η δημιουργός του, έχει μεγάλο ταλέντο και οξύ νου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα που ζει, καταδικάζεται εκ των πραγμάτων, να λειτουργεί underground. Κάποτε, ίσως γίνει το θαύμα κι εδώ, και το καλό underground, να γίνει επιτέλους mainstream, πράγμα πανδύσκολο όχι τόσο γιατί δεν θέλει το «σύστημα», όσο γιατί, υπάρχει μια ξεροκεφαλιά, στο ελληνικό underground.

Μέχρι στιγμής, οι Lench έχουν παρουσιάσει τέσσερα πολύ καλά τραγούδια (το ένα είναι το Waterfalls), σε παραγωγή των Greggy K. και Ren, δηλαδή του δημιουργικού πυρήνα των Echo Train.
Έχουν ανακοινώσει πως ετοιμάζουν τον πρώτο μεγάλο δίσκο τους, και ότι θα τον κυκλοφορήσουν μέσα στο 2018.




2 σχόλια:

  1. αν τα τραγουδια της ηταν στα ελληνικα και προσαρμοσμενα στο υφος αυτο που εχει με το ξενογλωσσο και με την φωνη που διαθετει καθως και την καλλιτεχνικη της υποσταση η κοπελα θα ειχε δωσει αλλες διαστασεις στις δημιουργιες της.ταπεινη μου αποψη.ομως ηταν η πρωτη σκεψη που περασε απο το μυαλο μου οταν ακουσα το κομματι λεγοντας ααα ρε και να το ελεγε και στα ελληνικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή