Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2018 - Τα καλύτερα αγγλόφωνα

Τα δέκα καλύτερα άλμπουμ ελλήνων τραγουδοποιών και ελληνικών συγκροτημάτων (+ ένα από την Κύπρο), με αγγλικό στίχο, που κυκλοφόρησαν το 2018, είναι: 


1.FOAM 
Maybe Alright

Εκπληκτικός δίσκος Dream Pop διάθεσης. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018. Το σχήμα αποτελείται από την Μαρία Σαχπασίδη (πλήκτρα, φωνή) και τον Διονύση Μόρφη (κιθάρα, φωνή). Το εξώφυλλο, είναι φωτογραφία της Μαρίζας Καψαμπέλη. 


2.Tango with Lions 
The Light 

Μουσικές και στίχοι από την Κατερίνα Παπαχρήστου (Kat). Η Κατερίνα με το συγκρότημά της Tango with Lions, παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2018, ένα δίσκο υψηλής αισθητικής, που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη.

3.Prins Obi and The Dream Warriors 
Prins Obi and The Dream Warriors

Δίσκος νεοψυχεδελικής μουσικής. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2018. Ο Γιώργος Δημάκης (Prins Obi) συνέθεσε 11 τραγούδια, 8 αγγλόφωνα, 2 με ελληνικό στίχο και ένα ακόμη αγγλόφωνο, στο οποίο παρεμβάλλονται ελληνικοί στίχοι. Εξαιρετική δουλειά. Το συγκρότημά του, τώρα πια, είναι οι The Dream Warriors, με μέλη από Baby Guru, The Voyage Limpid Sound, Chickn, Montero band, και A Victim of Society.


4.Marva von Theo Dream within a Dream

Η Μάρβα (Μαρία Βασιλική Βούλγαρη) και ο Τεό (Θοδωρής Φοινίδης), τον Ιανουάριο του 2018, παρουσίασαν τον πολύ καλό δίσκο Dream within a Dream, παίρνοντας τον τίτλο, από τον στίχο του Edgar Allan Poe «All that we see or seem/Is but a dream within a dream». Οι δύο δημιουργοί, αφιερώνουν τον δίσκο «σε όσους επιμένουν να ζουν μέσα σε ένα Όνειρο», δηλαδή σε όλους τους Ονειροβάτες, που αντιμάχονται την γκρίζα «πραγματικότητα», με την περίλαμπρη Φαντασία.


5.CHICKN  
WOWSERS!

Οι CHICKN, τον Μάιο του 2018, κυκλοφόρησαν το νεοψυχεδελικό δίσκο WOWSERS! Με αναφορές στην ψυχεδέλεια της Δυτικής Ακτής, και έντονα Ζαππικά στοιχεία. Ηχογραφήθηκε ζωντανά και τα οκτώ τραγούδια όπως και η χωρίς λόγια εισαγωγή, είναι συνθέσεις του Άγγελου Κράλλη. Φωτογραφία εξωφύλλου, Ευτυχία Βλάχου.


6.Ta Toy Boy 
This Town  

Οι Ta Toy Boy (παιχνιδιάρικη απόδοση στην αγγλική του «παιχνιδιάρικα παιδιά») θυμίζουν Depeche Mode. Σχηματίστηκαν το 2017και τα μέλη τους είναι: Γιώργος Μπέγκας (πλήκτρα,φωνή), Ηλίας Σμήλιος (κιθάρα,φωνητικά), και Γιάννης Λιανόπουλος (μπάσο). Ο δίσκος τους This Town, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018, έχει έντονες αναφορές στο new wave της δεκαετίας του 1980 και στη βρετανική pop της δεκαετίας του 1990. 

7.Empty Frame 
Who Wants To Ride The Horse  

Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, στην εποχή της Κρίσης, είναι πολλά τα καλλιτεχνικά έργα που μιλούν για κάποιες αθετημένες υποσχέσεις, για κάποια φυλακή, κάποια ελευθερία, κάποια αυτάρκεια, για κάποια (σχετική, φυσικά) αθανασία. Ένα από αυτά, το Who Wants To Ride The Horse, των Empty Frame. Οι Empty Frame είναι: Αντώνης Βαβαγιάννης (Κιθάρες, πιάνο, φωνή), Μπάμπης Βασιλειάδης (Τύμπανα, κρουστά), Χρήστος Καλλιμάνης (Κιθάρες), Παναγιώτης Φέτσης (μπάσο, φωνή), Καίτη Πάντζαρη (Τσέλο, φωνή) και Νίκος Σολ (βιολί)

8.Fool in The Box 
Fool in The Box 3 

Η τρίτη δισκογραφική δουλειά του αθηναϊκού συγκροτήματος Fool in The Box, έχει ως εξώφυλλο, εξαιρετικό έργο του πολυβραβευμένου αμερικανού γραφίστα, φωτογράφου και σκηνοθέτη Matt Mahurin! Οι Fool in The Box, σχηματίστηκαν το 2007, από τους Απόλλωνα Αβατάγγελο (φωνές-κιθάρες), Άγη Βουγά (μπάσο) και Γιώργο Ράδο (ντραμς).

9.The BitterSweet 
The Age Of New Delirium 

Οι Αθηναίοι The BitterSweet κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο τον εξαιρετικό ροκ δίσκο The Age Of New Delirium. Το γκρουπ, σχηματίστηκε το 2007 και τα μέλη του είναι: Νικόλας Αλαβάνος (κιθάρα, φωνή), Αντώνης Γκούφας (κιθάρα), Kωνσταντίνος Κοντονίκας (μπάσο), Δημήτρης Ρίγκος (ντραμς και φωνητικά), Χριστίνα Παπανδρέου (πιάνο και hammond), και Κώστας Μέξης (πιάνο, hammond και electric organ). 

10.Marsheaux ‎ 
Our Girls On Films (Music For Films Waiting To Happen Volume 1)

Compilation CD σε περιορισμένη έκδοση, με διαφορετικές εκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι Marsheaux, είναι γυναικείο electro pop ντουέτο, που σχηματίστηκε στην Αθήνα, το 2000, από τις θεσσαλονικιές Μαριάνθη Μελίτση και Σόφη Σαρηγιαννίδου. Έντονα επηρεασμένες από Depeche Mode, Human League, και OMD. 


11.Arcadian Child Superfonica

Το πολύ καλό νεοψυχεδελικό σχήμα από την Κύπρο, οι Arcadian Child, κυκλοφόρησαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς το δίσκο Superfonica. Το συγκρότημα αποτελούν οι : Παναγιώτης Γεωργίου (κιθάρα, φωνή), Στάθης Χατζηχαραλάμπους (κιθάρα), Ανδρέας Κέρβερος (μπάσο) και Χρίστος Δήμου (ντραμς),




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου