Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2018 -Τα καλύτερα με ελληνικό στίχο

Με τα τραγούδια μπορεί να αλλάξει η διάθεσή μας σε έναν μελαγχολικό κόσμο. Αυτά είναι τα δέκα καλύτερα άλμπουμ με ελληνικό στίχο, που κυκλοφόρησαν το 2018. 


1.Μανώλης Φάμελλος 
Η Εποχή των Σκουπιδιών 

Αριστουργηματικός δίσκος που περιγράφει την Εποχή μας: Εποχή των ατάλαντων, των σιχαμένιων, των σκουπιδιών. Δώδεκα τραγούδια του Μανώλη Φάμελλου, που μοιάζουν μηνύματα σε μπουκάλι που στέλνει άλλος ένας εκ των περίλαμπρων ναυαγών. Μηνύματα γραμμένα σε εξαίσιο καλλιτεχνικό κώδικα που δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί από φελλούς. Η μουσική και οι στίχοι είναι του τραγουδοποιού, ενώ την επιμέλεια παραγωγής είχαν οι Δραμαμίνη. Την ενορχήστρωση έκαναν οι Δραμαμίνη, ο Μανώλης Φάμελλoς και ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης.

2.Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Σωκράτης Μάλαμας
Με στόμα που γελά 


Ο δημιουργός του δίσκου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, έγραψε: “Στο εξώφυλλο δύο δέντρα, δυό πίδακες κυτταρίνης. Παραπομπή στο δίσκο του 1995 «Στην Ανδρομέδα και στη γή», όπου είχαμε την πρώτη εκτεταμένη συνεργασία με τον Σωκράτη. Έκτοτε, άλλες φορές λιγότερο κι άλλες περισσότερο, συνεχίσαμε να τροφοδοτούμε την εκλεκτική συγγένεια, που διατρέχει τις προσωπικότητές μας, με τραγούδια. Και φτάσαμε, αισίως, στον Φεβρουάριο του 2018, όπου, «με στόμα που γελά», σας παρουσιάζουμε την πιο ολοκληρωμένη συνεργασία μας, η οποία έλαβε χώρα στο νέο στούντιο ηχογραφήσεων «Αχός», που έφτιαξα στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς του νομού Λάρισας...” 

3.The Boy 
Εσύ  

«Κρυώνω, κρυώνω/μα πάγο δεν πιάνω/γιατί είμαι η Ελλάδα/μια πικρή μαντινάδα». Ποίηση, μουσικές και ήχοι από τον ευαίσθητο κόσμο του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy). Κυκλοφορία Φεβρουάριος 2018. Στιχοι- Μουσική- Αντρική Φωνή: The Boy Ηχογράφηση – Μίξη - Μάστερινγκ: Κτίρια τη νύχτα Γυναικείες Φωνές: Δεσποινίς Τρίχρωμη, Κίκα, Άννα Ζούμπα Οι στίχοι από το “Αμερικάνικο τραγούδι” είναι της Lynn Nottage. Οι στίχοι από το “Ξαπλωμένο” είναι του Θεοδόση Χριστοδουλάκη ή αλλιως Μάγκνους Εμβούζιους.

4.Andreas the Greek Όταν θα’μαι 157 

Ο Ανδρέας Κοντογεώργης ή Andreas the Greek, κλεισμένος στην καμπίνα του καραβιού, εν πλω και παίζοντας μόνος όλα τα όργανα, ηχογράφησε, τον δεύτερο εκπληκτικό trance ροκ δίσκο του. Κυκλοφορία Αύγουστος 2018, SHIP CABIN PRODUCTIONS.

5.Διονύσης Φαρμάκης Recorte 

Ο τίτλος του δίσκου, Recorte (προφέρεται ρεκόρτε) σημαίνει κόψιμο, και είναι λέξη ισπανική και όρος της ταυρομαχίας (el recorte al toro/το κόψιμο του ταύρου). Ο Φαρμάκης, αισθάνεται σαν ταύρος σε αρένα. Κάποια τραγούδια, θυμίζουν Low bap, άλλα είναι καθαρά ροκ, ή και προς το έντεχνο, σε κρητικούς δρόμους. Ένα από αυτά, το Τέρατα των Σπηλαίων, μιλά για τα παιδιά των βράχων, στα Μάταλα Κρήτης, που αντιστάθηκαν την Άνοιξη του 1970, στους φασίστες. Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο Μάταλα (Η ιστορία της Νεφεριάνας). Κυκλοφορία, Φεβρουάριος 2018.

6.Ψύλλοι στ’ Άχυρα Ψύλλοι στ’ Άχυρα   

Το άλμπουμ φέρει ως τίτλο το όνομα του πενταμελούς συγκροτήματος. Εκπληκτική δουλειά, σε παραγωγή του Χρήστου Αλεξόπουλου, καταγράφεται ως ένας από τους σημαντικότερους δίσκους του ελληνικού ροκ.
Ένα από τα τραγούδια, το Περιοδεία στην Αλμύρα, είναι ένας ύμνος, στους Πρόσφυγες, που μπήκαν στην τεράστια περιπέτεια για αναζήτηση καινούργιας πατρίδας. Είναι ακόμη, ένα ροκ μοιρολόι, για όλα τα προσφυγόπουλα, που άφησαν την ψυχή τους στα κύματα. Ο δίσκος εικονογραφείται από εξαιρετικά έργα της εικαστικού Σοφίας Ροζάκη (Spil Tsoik).

7.Αντώνης Λιβιεράτος 
4 ½  

Ο παλαίμαχος Αντώνης Λιβιεράτος, παρουσίασε άλμπουμ με ελληνικό στίχο, μετά από 18 χρόνια! Το προηγούμενο ελληνόφωνο, ήταν το διπλό cd Το Πλαστικό Κουτί που είχε κυκλοφορήσει το 2000. Στο ενδιάμεσο ο συνθέτης, εντρυφούσε στην αγγλική γλώσσα. Τα 11 τραγούδια και τα 2 οργανικά θέματα του 4 ½ συνθέτουν ένα άλμπουμ ποιοτικό με εξαιρετικές μουσικές και δυνατούς στίχους.

8.Usurum 
μη & δεν 

Δέκα ιστορίες τις οποίες οι Usurum αφηγούνται με κομψό μουσικό τρόπο. Ένας έφηβος γνωρίζει τον έρωτα, ένας ηλικιωμένος αποζητά την αγάπη, κάποιος ανήσυχος προσπαθεί να κοιμηθεί, άλλος παραμιλάει μεθυσμένος και κάποιος προσεύχεται για τη λύτρωσή του. Καλεσμένος σε αυτόν τον δίσκο είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς, που ανάλαβε τον χαρακτήρα του “Μη” και μαζί με τον “Δεν”, Κοσμά Λαμπίδη, ερμηνεύουν σε ντουέτο το “(Δε) Θέλω”. Οι Usurum τολμούν επίσης να μελοποιούν τον λόγο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στο ερωτικό του κάλεσμα “Κλείσε τα παράθυρα”. Φωτογραφία εξωφύλλου: Στέλιος Παπαρδέλας.

9. Dilemma 
Η Τέλεια Εξαφάνιση 

Δώδεκα ποιήματα της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ, μελοποιημένα από τους Dilemma. «Η Τέλεια Εξαφάνιση» είναι το έκτο άλμπουμ του νεοψυχεδελικού σχήματος, που αποτελείται από την Πόπη Νταλαχάνη (φωνή, κιθάρες, keyboards, loops, σύνθεση), και τον Σωτήρη Τράγκα (φωνή, τενόρο σαξόφωνο, keyboards, κρουστά, σύνθεση).

10.Παύλος Συνοδινός 
Status Update  

Tρίτο προσωπικό άλμπουμ του Παύλου Συνοδινού, σε μορφή cd-βιβλίου. Το booklet, ως φυσική μορφή (σε artwork Παύλου Συνοδινού, και επιμέλεια Λένας Πεδιώτη), είναι έργο τέχνης, και συμπληρώνει το CD, με αξιοθαύμαστο τρόπο. Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, υπάρχει QR Code, που μπορείς να κατεβάσεις τα τραγούδια σε mp3.
Τα τραγούδια, αποτελούν προσωπικές ιστορίες του Παύλου Συνοδινού, που όμως αφορούν τον καθένα που αναζητά την φωτιά της Τέχνης, της Ζωής, της Φαντασίας.

Όπως λέει ο ίδιος, πολύ ευφυώς, στο Message in a Waltz, πρώτο κομμάτι....

"Με τα δικά μου τα λόγια, κι όχι των άλλων τα λόγια, ονειρεύομαι να εμπνέω όσους με τα δικά τους τα λόγια, αναζητούν την φωτιά".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου