Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Η "ΑΝΕΜΩΝΑ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ" ΤΗΣ ΣΑΝΝΥ ΜΠΑΛΤΖΗ

Η Σάννυ Μπαλτζή (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 2008).

Η Σάννυ, είναι φίλη μου, εδώ και 25 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθώ να ανακαλύψω την πραγματική της ταυτότητα, αφού έχω την υποψία, ότι ήρθε από άλλον πλανήτη.
Την συνάντησα, για πρώτη φορά, το 1989, όταν άκουσα το ποίημά της, Η Ανεμώνα του Σικάγου, που είχε μόλις μελοποιήσει ο Λάκης Παπαδόπουλος. Μου είχε πει, ότι το έγραψε δεκατεσσάρων ετών!
Το ποίημα, μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση, αφού εξηγούσε, την "Αυτοκτονία της Evelyn McHale", μια φωτογραφία, που για μένα, ήταν άλυτο αίνιγμα.

Η φωτογραφία της νεκρής Evelyn. Τραβήχτηκε από τον Robert C. Wiles και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life (12 Μαΐου 1947).

Η φωτογραφία, έδειχνε το άψυχο σώμα της Evelyn, πάνω στο τσακισμένο από την πτώση της αυτοκίνητο. Η κοπέλα, είχε αυτοκτονήσει, την Πρωτομαγιά του 1947. πέφτοντας από την κορυφή του Empire State Building στη Νέα Υόρκη. Η φωτογραφία αυτή, αργότερα, έγινε και πίνακας από τον Andy Warhol.
Το πρόσωπο της νέας έχει μια ηρεμία απίστευτη, νομίζεις ότι κοιμάται και βλέπει γλυκά όνειρα.
Τι άραγε συνέβη και το κορίτσι αυτό, αποφάσισε να ανεβεί στην ταράτσα του κτιρίου και από εκεί, να αφεθεί στο κενό;
Αυτό που πραγματικά της συνέβη, το αίτιο της αυτοκτονίας,  ποτέ δεν θα το μάθουμε, το πήρε μαζί της στον άλλο κόσμο, που πέρασε εφιαλτικά ήρεμη, κρατώντας,  σαν κλειδί, το κολιέ της.

Όταν άκουσα την Ανεμώνα του Σικάγου, θυμήθηκα την
Evelyn McHale. Το ποίημα λες και μιλούσε γι αυτήν, λες και εξηγούσε τι ακριβώς συνέβαινε στην ψυχή της.



Η Ανεμώνα του Σικάγου, είναι ποίημα εκπληκτικής ομορφιάς, όμως μαζί με την υψηλή αισθητική, φέρνει και ένα τεράστιο ερωτηματικό:  Είναι δυνατόν, να έχει γραφτεί, από ένα δεκατετράχρονο κοριτσάκι; Ναι, αν το κορίτσι αυτό, είναι από έναν άλλο, και εξαιρετικής ομορφιάς, πλανήτη.

Σας δίνω και ένα απόσπασμα συνομιλίας που είχα με την Σάννυ πριν πέντε περίπου χρόνια. Είναι μία, από τις τόσες φορές που προσπάθησα να μάθω ποια είναι, να καταλάβω, από ποιον πλανήτη κατέβηκε.


Στο απόσπασμα, γίνεται λόγος για την Ανεμώνα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου