Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

PAMELA LEAKE (τραγουδίστρια του ιστορικού συγκροτήματος MORKA)- Συνέντευξη/ Update

Η Πάμελα, δείχνει το ψυχεδελικό έργο της, που ζωγράφισε το 1972, στην γ/κάσα του Μιχάλη Ορφανίδη, ντραμίστα των MORKA (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 2008).

H Pamela Leake, είναι Αγγλίδα, που αγάπησε υπερβολικά την πατρίδα μας, ώστε, ουσιαστικά, έγινε Ελληνίδα.
 Ήρθε στην Ελλάδα το 1969, σε ηλικία 23 χρόνων, και από τότε, ζει εδώ.

Είναι γνωστή διότι συμμετείχε στο ιστορικό ψυχεδελικό συγκρότημα MORKA, από τον Ιανουάριο του 1972, μέχρι και την διάλυσή του, την Άνοιξη του 1973.

Το συγκρότημα MORKA (1972). Τραγουδά η Πάμελα. Διακρίνεται στην γ/κάσα του Ορφανίδη, το έργο της Πάμελα (Φωτογραφία αγνώστου, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Το ψυχεδελικό έργο Virgo, της Pamela Leak (1972).  Πρόκειται για μια ψυχεδελική ματιά, του εαυτού της στην Πλάκα, που ήταν το κέντρο της ψυχεδελικής διάθεσης στην Ελλάδα. 


Η Pamela, εξαιρετική ζωγράφος, με σειρά έργων, έχει αποδώσει την ψυχεδελική διάθεση της εποχής. Μάλιστα το έργο της Virgo (1972), απεικονίζει τον εαυτό της στην Πλάκα, κέντρο της ψυχεδελικής κίνησης στην Εποχή της Δικτατορίας. 
Στο απόσπασμα της συνέντευξης (υπάρχει στο τέλος του άρθρου), γίνεται αναφορά στα πρώτα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα και στην  αρχή της συνεργασίας της, με τους MORKA.

Pamela Leake και Μιχάλης Ορφανίδης. Φωτογραφία αγνώστου. 1972. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Η Pamela, μου δείχνει κάποια ημερολόγια, που είναι βασικές πηγές πληροφόρησης αφού γράφονται σε πραγματικό χρόνο. Από τα ημερολόγια που κρατούσε, προκύπτει ότι:


1969 έρχεται στην Ελλάδα- Σεπτέμβριος του  1971, πρόβες στο κλαμπ  Ελάτηριο με τον Γιάννη Πετρίτση (Jesus Christ Superstar). Το σχήμα διαλύεται στα μέσα του Ιανουαρίου 1972 διότι συνάντησε αντιδράσεις από νοοτροπίες της εποχής που θεωρούσαν ότι το Jesus Christ Superstar, προσβάλλει το πρόσωπο του Χριστού- 26 Ιανουαρίου του 1972, μπαίνει στο συγκρότημα MORKA, και αρχίζουν τις εμφανίσεις τους στο ίδιο κλαμπ- Το καλοκαίρι του 1972 με τους MORKA, στο καλοκαιρινό Ελατήριο, στο Φάληρο- Αργότερα στο Λουτράκι- Στη Μαϊμού , 23 Νοέμβρη του 1972 με 7 Ιανουαρίου 1973- Τον Απρίλιο του 1973, οι MORKA εμφανίζονται στο κλαμπ Σοφίτα στην Πλάκα- Αυτή είναι και η τελευταία εμφάνιση, αφού, το συγκρότημα διαλύεται την Άνοιξη του 1973. 


ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΥΧΕΕΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ MORKA
Πρώτο Μέρος ΕΔΩ
Δεύτερο Μέρος ΕΔΩ

2 σχόλια:

 1. Δεν καλοθυμόταν μερικά πράγματα, αλλά όπως λέει κι η undreground παροιμία "αν μπορείς να θυμηθείς τί έκανες στα '60s, μάλλον δεν ήσουν πραγματικά εκεί"...
  Γλυκύτατη πάντως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι ΜORKA ερμηνεύουν το And So She Flies στην ταινία "Οργισμένη Γενιά" του 1972.
  http://www.youtube.com/watch?v=cbxafrAuXic
  Από τις σπάνιες εμφανίσεις ελληνικών ροκ συγκροτημάτων σε ταινίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή