Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Ματωμένα Ρόδα

Δεύτερο δίσκο, ετοιμάζουν οι Ανδρέας Σταθούλιας και Νίκος Τζανότης (φωτο), οι οποίοι και αποτελούν τον δημιουργικό πυρήνα του συγκροτήματος Ματωμένα Ρόδα.

Τα Ρόδα, έρχονται με ματωμένη διάθεση, όπως και τα προηγηθέντα (και ιστορικά πια) Κρίνα (τα Διάφανα), να συνεχίσουν την ποίηση της θλίψης, της μοναξιάς, της απόγνωσης.
Αν ζούσαν σήμερα, οι ποιητές, Ουράνης, Καρυωτάκης, Λαπαθιώτης, θα άκουγαν με θαυμασμό και συγκίνηση, τα τραγούδια από τα Ματωμένα Ρόδα.

Το συγκρότημα, καταγράφεται ως ένα από τα καλύτερα σχήματα του σύγχρονου ελληνικού ροκ, και είναι σίγουρο, ότι και ο πρώτος δίσκος (Οι καρδιές μας ηχούν διψασμένα), και ο δεύτερος που ετοιμάζεται, θα αποτελούν σημεία αναφοράς, και αντικείμενα μελέτης, στο μέλλον.

Λίγες φορές, το ελληνικό ροκ, κοσμήθηκε από τόσο όμορφες μουσικές και τόσο δυνατό στίχο.

Ένα δείγμα, από τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος, το τραγούδι «Δυο χέρια παγωμένα»...



Κάποιοι, ίσως θεωρήσουν, πως τα Ρόδα, δημιουργούν ένα επίμονο τραγούδι της ήττας. Πραγματικά, σχεδόν σε κάθε τραγούδι τους, υπάρχει ένα αδιέξοδο ή ένας θάνατος.
Στο «Δυο χέρια παγωμένα», μια κοπέλα, αυτοκτονεί με πήδημα στο κενό, αφού –κατά τον στίχο- έτσι όπως έχει γίνει η ζωή,  αξία πουθενά δεν υπάρχει, ή «όπου κι αν βρεις αξία, κάποιο τέλος θα 'χει».
Όμως, δεν πρόκειται για θανατοφιλία, το αντίθετο. Αυτά τα τραγούδια, μας βάζουν μπροστά μας, σαν γρίφο, το ερώτημα, γιατί κάποια παιδιά, δίνουν τέλος στη ζωή τους, και όχι μόνο με σάλτο μορτάλε. Μας έχει απασχολήσει ποτέ; Αν δώσεις απάντηση, στο τι κατέτρωγε, όλους αυτούς τους ιδανικούς αυτόχειρες, παίρνεις το μέρος της πραγματικής ζωής και απομακρύνεσαι από τα καθημερινό φριχτο γέλιο του θανάτου. Κατά μία έννοια, τα Ματωμένα Ρόδα, δημιουργούν τραγούδια διαμαρτυρίας, που αναζητούν την ζωή μέσα από την υπενθύμιση του θανάτου. 

Σχετικά, με τον δεύτερο δίσκο που ετοιμάζουν τα Ρόδα. 

Θα περιλαμβάνει 14 νέα τραγούδια, μερικά από αυτά ανέβηκαν ήδη, στο youtube.
Και ο δεύτερος δίσκος, θα γίνει με δικά τους έξοδα, χωρίς εταιρεία.

Σε ένα βίντεο teaser που ανέβασε το συγκρότημα, βλέπουμε σκηνές από την ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου, και τους μουσικούς που συνεργάζονται. Δύο κοπέλες (Ιωάννα Ζαχαροπούλου και Εύα Γιαννοπούλου), συμμετέχουν στα φωνητικά. 
Το βίντεο, έχει γυριστεί, στο φοιτητικό δωμάτιο του Νίκου Τζανότη, στην Πάτρα.
Και ο Τζανότης και ο Σταθούλιας, τελειώνουν σπουδές Βιολογίας.


1 σχόλιο:

  1. Κι αν κάποιος σκεφτεί... *δοκιμάσει* να την ξαναφέρει πίσω στη ζωή;...

    Νεαροί βιολόγοι, μείνετε στην υπέροχη μουσική σας, αλλά μην παίξετε ποτέ με τη φωτιά του Προμηθέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή